wtorek, 25 lutego 2014

Schab wieprzowy z grzybami i brokułem




Składniki

  • kilka plastrów schabu
  • mała cebula
  • kilka większych suszonych borowików
  • 15dag pieczarek
  • smalec wieprzowy
  • brokuł
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • brandy
  • 150ml śmietany 30%
  • brokuł
  • czosnek kilka ząbków
  • natka pietruszki
  • sos sojowy ciemny


Przygotowanie

Suszone grzyby wcześniej namoczyć. Mięso opłukać, osuszyć, rozbić delikatnie, nie ma być to cienki kotlecik, ale taki 0,5cm kawałek mięsa. Posolić, oprószyć pieprzem i mąką, na rozgrzanym smalcu usmażyć na złoto z obu stron. Mięso przełożyć na talerz. Cebulę obrać, posiekać wraz z 3 ząbkami czosnku na drobną kostkę. Pieczarki opłukać, oczyścić, zostawić same kapelusze, które kroimy na cztery części. Ponownie rozgrzać łyżkę smalcu, przesmażyć na złoto cebulę, dodać czosnek, i pokrojone borowiki. Przesmażyć z pieczarkami, podlać barndy i flambrować. Zalać szklanką wody do dwóch, łyżkę sosu sojowego i włożyć mięso, dusić do 40 minut, kontrolować miękkość mięsa i ilość wody. W drugim garnku zagotować osoloną wodę, włożyć brokuła, podgotować 15 minut. Gdy mięso zmięknie, wyjąć je, dodać 150 ml śmietany kremówki, zredukować. Można dodać natkę pietruszki, zagotować. Podawać z kluskami śląskimi, kaszą, ryżem, ziemniakami.

2 komentarze:

  1. Za mięsem nie przepadam, za to moja rodzinka uwielbia, za to brokuły-mniam pychota...
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf