sobota, 6 lipca 2013

Gęś po węgiersku


Składniki:
  • · 1 gęsia pierś bez skóry (50 dag)
  • · 1 cebula
  • · 5 pomidorów
  • · 2 czerwone papryki
  • · 1 ząbek czosnku
  • · 1,5 łyżki masła
  • · 1 łyżka mąki pszennej
  • · sól

Sposób wykonania :
Czosnek obrać i zgnieść w prasce.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na cząstki i oczyścić z nasion.
Mięso umyć i pokroić w kostkę.
Cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła, dodać mięso, posolić i mieszając, obsmażyć.
Wlać 1/2 szklanki wody, włożyć czosnek i dusić mięso około 45 minut, prawie do miękkości.
Dodać paprykę oraz pomidory i dusić razem 15 - 20 minut.
Z pozostałego masła oraz mąki ugnieść kulkę, włożyć do sosu i zagotować.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ziemniaczanym puree oraz z czerwonym winem – najlepsza będzie węgierska Kadarka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf