Składniki:
- · 1 gęsia pierś bez skóry (50 dag)
- · 1 cebula
- · 5 pomidorów
- · 2 czerwone papryki
- · 1 ząbek czosnku
- · 1,5 łyżki masła
- · 1 łyżka mąki pszennej
- · sól
Sposób wykonania :
Czosnek obrać i zgnieść w prasce.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na cząstki i oczyścić z nasion.
Mięso umyć i pokroić w kostkę.
Cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła, dodać mięso, posolić i mieszając, obsmażyć.
Wlać 1/2 szklanki wody, włożyć czosnek i dusić mięso około 45 minut, prawie do miękkości.
Dodać paprykę oraz pomidory i dusić razem 15 - 20 minut.
Z pozostałego masła oraz mąki ugnieść kulkę, włożyć do sosu i zagotować.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ziemniaczanym puree oraz z czerwonym winem – najlepsza będzie węgierska Kadarka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...