- 1 kg filetów ze szczupaka (okonia, sandacza)
- 10 grzybów
- 2 cebule
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 żółtka
- dużo natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwki bez pestek, kapary
Przygotowanie
Oczyszczone grzyby, obraną cebulę pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, dodać grzyby i cebulę, usmażyć nie rumieniąc. Do miękkiej cebuli z grzybami dodać porcje ryby i ostrożnie mieszając dusić razem. Po kilku minutach dodać wino, drobno posiekaną pietruszkę, otartą z cytryny skórkę. W międzyczasie z masła i mąki przyrządzić biała zasmażkę, schłodzić. Gdy składniki potrawy będę miękkie, dodać zasmażkę i gotować razem jeszcze kilka minut. Przed podaniem udekorować zieleniną, oliwkami i kaparami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...