sobota, 6 lipca 2013

Szczupak duszony z pieczarkami i oliwkami

Składniki

  •     1 kg filetów ze szczupaka (okonia, sandacza)
  •     10 grzybów
  •     2 cebule
  •     skórka otarta z 1 cytryny
  •     2 łyżki oleju
  •     1 szklanka białego wina
  •     1 łyżeczka mąki pszennej
  •     2 żółtka
  •     dużo natki pietruszki
  •     sól, pieprz
  •     oliwki bez pestek, kapary

Przygotowanie

Oczyszczone grzyby, obraną cebulę pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, dodać grzyby i cebulę, usmażyć nie rumieniąc. Do miękkiej cebuli z grzybami dodać porcje ryby i ostrożnie mieszając dusić razem. Po kilku minutach dodać wino, drobno posiekaną pietruszkę, otartą z cytryny skórkę. W międzyczasie z masła i mąki przyrządzić biała zasmażkę, schłodzić. Gdy składniki potrawy będę miękkie, dodać zasmażkę i gotować razem jeszcze kilka minut. Przed podaniem udekorować zieleniną, oliwkami i kaparami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf