niedziela, 7 lipca 2013

Jajka z tostami


Składniki

  • chleb tostowy
  • 8 jajek
  • masło
  • 200ml octu białego
  • 2 łyżki octu winnego
  • oliwa
  • roszponka
  • 1 trufla
  • szynka w plastrach
  • sól, pieprz biały

** kliknij w link, zamów online
Kup trufle - są afrodyzjakiem :)


Przygotowanie
Kromki chleba okroić ze skórki.  10 dag miękiszu wysuszyć do lekkiego zarumienia w piekarniku nagrzanym do temperatury 90 stopni, po czym ostudzić i zetrzeć. 4 pozostałe kromki zrumienić w piekarniku, lub tosterze i odłożyć. W rondlu zagotować wodę z octem. Gdy zacznie wrzeć, włożyć jajka i od momentu ponownego zagotowania gotować około 4minuty. Ugotowane jajka włożyć natychmiast do zimnej wody, a następnie wyjąć i delikatnie obrać, aby nie uszkodzić białek. Truflę posiekać, wymieszać z łyżeczką masła, doprawić solą oraz pieprzem. Roszponkę umyć, osuszyć. Pozostałe masło stopić na patelni, wyłożyć jajka i smażyć ok 1 minuty, obracając szpatułką, aż całe pokryją się tłuszczem. Posypać bułką tartą i nie przerywając mieszania, smażyć jeszcze około 1minuty 30 sekund :) aby dokładnie obtoczyć je w bułce. Odłożone tosty pokroić i posmarować masłem truflowym. Talerze wyłożyć roszponką i na środku umieścić po 2 jajka. Ocet wymieszać z oliwą i wąskim strumieniem polać obok roszponki. Jaja oprószyć solą i pieprzem. Chleb podać na talerz, można na niego położyć dobrej szynki, czy też boczku. Na wierzch dajemy jajka.
WAŻNE by przed gotowaniem każde jajko wstrząsnąć, by żółtko znalazło się dokładnie w samym środku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf