- 30 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 25 dag kiszonej kapusty
- 30 dag pieczarek
- marchewka
- mały por
- 2 żółtek
- 2 łyżki śmietany
- sól,słodka papryka
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie
Mąkę wsypać na stolnicę dodać schłodzoną margarynę,posiekać
nożem, dodać żółtko,szczyptę soli i śmietanę, składniki
pokruszyć, zagnieść kruche ciasto, schłodzić
Kapustę opłukać,odcisnąć,posiekać.Por umyć pokroić na prążki
i zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić, opłukać pokroić na
plasterki, przesmażyć na oleju. Marchew zetrzeć na tarce na dużych
oczkach.Dodać kapustę, poddusić,przyprawić do smaku przyprawami,schłodzić.Kruche ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5cm. za pomocą małego talerzyka wykroić nożem krążki, na środek każdego kłaść po 1,5 łyżki farszu. Brzegi ciasta połączyć ze sobą, ułożyć na blasze,posmarować żółtkiem rozkłóconym z łyżką wody.
Piec ok. 25 minut w 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...