czwartek, 25 lipca 2013

Krem grzybowy z zapiekanym puree ziemniaczanym



Składniki

  •     ziemniaki ugotowane 1 kg
  •     ser żółty 200g
  •     masło 200g
  •     rukola
  •     zupa grzybowa Hortex 1 op
  •     śmietana 30 % 500ml
  •     oliwa z oliwek 100ml
  •     sól, pieprz
  •     papier do pieczenia Saga

Przygotowanie
Zupę grzybową Hortex zalewamy połową ilości wody podanej na opakowaniu. Gotujemy ok. 15 min, następnie dodajemy śmietanę i przecieramy aż powstanie krem. Ziemniaki przecieramy przez praskę, dodajemy połowę masła i starty żółty ser, doprawiamy do smaku. Przy pomocy papieru Saga formujemy tubę, wkładamy puree i formujemy w głębokim talerzu kopiec, który następnie zapiekamy w piekarniku ok. 5 min temp 180 st. Do kremu grzybowego dodajemy pozostałe masło, lekko podgrzewamy i ubijamy mikserem aż powstanie delikatna piana. Następnie wlewamy do talerza z puree. Rukolę  miksujemy z oliwą z oliwek aż powstanie emulsja, którą dekorujemy talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf