Składniki
- ziemniaki ugotowane 1 kg
- ser żółty 200g
- masło 200g
- rukola
- zupa grzybowa Hortex 1 op
- śmietana 30 % 500ml
- oliwa z oliwek 100ml
- sól, pieprz
- papier do pieczenia Saga
Przygotowanie
Zupę grzybową Hortex zalewamy połową ilości wody podanej na opakowaniu. Gotujemy ok. 15 min, następnie dodajemy śmietanę i przecieramy aż powstanie krem. Ziemniaki przecieramy przez praskę, dodajemy połowę masła i starty żółty ser, doprawiamy do smaku. Przy pomocy papieru Saga formujemy tubę, wkładamy puree i formujemy w głębokim talerzu kopiec, który następnie zapiekamy w piekarniku ok. 5 min temp 180 st. Do kremu grzybowego dodajemy pozostałe masło, lekko podgrzewamy i ubijamy mikserem aż powstanie delikatna piana. Następnie wlewamy do talerza z puree. Rukolę miksujemy z oliwą z oliwek aż powstanie emulsja, którą dekorujemy talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...