Ciasto miodowe:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 kostki margaryny
- pół łyżki sody
- niepełna szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- łyżka kakao
- 2 żółtka
Ciasto orzechowe:
- 5 białek
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- łyżka miodu
- łyżka mąki
- łyżka bułki tartej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
Ciasto kokosowe:
- 5 białek
- pół szklanki cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
Krem:
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
- niepełna szklanka cukru
- szklanka pudru
- kostka margaryny
Dodatkowo:
- puszka słodzonego mleka skondensowanego
- orzechy do posypania
Przygotowanie
Margarynę połączyć z cukrem, mąką, sodą, kakao i żółtkami. Dodać miód i zagnieść gładkie ciasto. Piec 20 min w 180 stopniach.
2Białka ubić dodając cukier, mąkę z proszkiem i bułką tartą. Na koniec dodać miód i orzechy. Upiec w tej samej blasze.
Białka ubić z cukrem, dodać wiórki. Ciasto wylać na ta samą blaszkę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną tłuszczem. Piec 30 minut.
Do mleka dodać orzechy i parzyć na wolnym ogniu do momentu wygotowania się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć z pudrem i ucierając, stopniowo dodawać wystudzoną masę orzechową.
Na ciasto miodowe wyłożyć część kremu i przykryć ciastem kokosowym. Wyłożyć resztę kremu i położyć ciasto orzechowe. Mleko gotować około dwóch godzin, następnie je przestudzić. Wierzch ciasta posypać orzechami i zalać karmelem. Smacznego:-)
Musiało smakować bosko :)
OdpowiedzUsuń