sobota, 16 listopada 2013

Snikers

Składniki

Ciasto miodowe:

  •     2 szklanki mąki
  •     0,5 kostki margaryny
  •     pół łyżki sody
  •     niepełna szklanka cukru
  •     2 łyżki miodu
  •     łyżka kakao
  •     2 żółtka

Ciasto orzechowe:

  •     5 białek
  •     20 dag posiekanych orzechów włoskich
  •     łyżka miodu
  •     łyżka mąki
  •     łyżka bułki tartej
  •     łyżeczka proszku do pieczenia
  •     pół szklanki cukru

Ciasto kokosowe:

  •     5 białek
  •     pół szklanki cukru
  •     20 dag wiórków kokosowych

Krem:

  •     20 dag posiekanych orzechów włoskich
  •     niepełna szklanka cukru
  •     szklanka pudru
  •     kostka margaryny

Dodatkowo:

  •     puszka słodzonego mleka skondensowanego
  •     orzechy do posypania


Przygotowanie


Margarynę połączyć z cukrem, mąką, sodą, kakao i żółtkami. Dodać miód i zagnieść gładkie ciasto. Piec 20 min w 180 stopniach.
2Białka ubić dodając cukier, mąkę z proszkiem i bułką tartą. Na koniec dodać miód i orzechy. Upiec w tej samej blasze.
Białka ubić z cukrem, dodać wiórki. Ciasto wylać na ta samą blaszkę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną tłuszczem. Piec 30 minut.
Do mleka dodać orzechy i parzyć na wolnym ogniu do momentu wygotowania się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć z pudrem i ucierając, stopniowo dodawać wystudzoną masę orzechową.
Na ciasto miodowe wyłożyć część kremu i przykryć ciastem kokosowym. Wyłożyć resztę kremu i położyć ciasto orzechowe. Mleko gotować około dwóch godzin, następnie je przestudzić. Wierzch ciasta posypać orzechami i zalać karmelem. Smacznego:-)

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf