- 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, podgardle, karczek)
- 150 g wątróbki
- 200 g boczku surowego w plastrach
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 100 g suszonych żurawin
- 6 łyżek bułki tartej
- 30 ml oleju
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- gałka muszkatołowa w proszku
Przygotowanie
Cebulę obierać i pokroić w kostkę. Mięso wieprzowe pokroić na nieduże kawałki. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dorzucić mięso wieprzowe i obsmażyć je ze wszystkich stron. Następnie dolać do rondla wody (ok. 1,5 szklanki), dodać pół łyżeczki soli, dwa liście laurowe i trzy kulki ziela angielskiego i dusić mięso przez około godzinę. W tym czasie do małego garnka wrzucić wątróbkę i zalać ją wrzącą wodą. Gotować przez 5 minut, wyjąć z wody i odstawić do wystygnięcia. Namoczyć w wodzie żurawinę. Uduszone mięso wystudzić.
Kiedy mięso i podroby są już zupełnie zimne, zmielić je w maszynce o gęstym sitku. Rozgrzać piekarnik do 220°.
Do zmielonego mięsa i wątróbki dodać jajka, 4 łyżki bułki tartej, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i wymieszać. Na koniec dodać do masy pasztetowej żurawinę. Podłużną formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masę, przykryć wierzch plastrami boczku i wstawić do piekarnika na 40-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...