czwartek, 14 listopada 2013

Pasztet z żurawiną i boczkiem

Składniki

  •     1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, podgardle, karczek)
  •     150 g wątróbki
  •     200 g boczku surowego w plastrach
  •     2 jajka
  •     1 łyżka masła
  •     1 cebula
  •     100 g suszonych żurawin
  •     6 łyżek bułki tartej
  •     30 ml oleju
  •     sól
  •     pieprz
  •     liść laurowy
  •     ziele angielskie
  •     gałka muszkatołowa w proszku


Przygotowanie

Cebulę obierać i pokroić w kostkę. Mięso wieprzowe pokroić na nieduże kawałki. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dorzucić mięso wieprzowe i obsmażyć je ze wszystkich stron. Następnie dolać do rondla wody (ok. 1,5 szklanki), dodać pół łyżeczki soli, dwa liście laurowe i trzy kulki ziela angielskiego i dusić mięso przez około godzinę. W tym czasie do małego garnka wrzucić wątróbkę i zalać ją wrzącą wodą. Gotować przez 5 minut, wyjąć z wody i odstawić do wystygnięcia. Namoczyć w wodzie żurawinę. Uduszone mięso wystudzić.
Kiedy mięso i podroby są już zupełnie zimne, zmielić je w maszynce o gęstym sitku. Rozgrzać piekarnik do 220°.
Do zmielonego mięsa i wątróbki dodać jajka, 4 łyżki bułki tartej, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i wymieszać. Na koniec dodać do masy pasztetowej żurawinę. Podłużną formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masę, przykryć wierzch plastrami boczku i wstawić do piekarnika na 40-50 minut.
 Akcja ŻURAWINOWA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf