poniedziałek, 6 czerwca 2016

Paprykarz domowy z makreli wędzonej






Składniki

  • 1 makrela wędzona
  • pół torebki ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • mały koncentrat pomidorowy ok 200g
  • cukier
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • curry
  • sos sojowy ciemny
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • oliwa z oliwek
  • 2 średnie pomidory
  • woda


Przygotowanie
Ryż ugotować. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na cienkim tarle. Makrelę obrać ze skóry i ości, zblendować na drobną masę. Nie jest to konieczne - wystarczy ją rozdrobić w dłoniach, obierając , lub widelcem. Ja zblendowałam z uwagi na trzylatkę. Na trzech łyżkach oliwy podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodając papryki słodką i ostrą (do smaku, u mnie po pół łyżeczki). Mieszając dodać łyżkę sosu sojowego ciemnego. Znowu wymieszać i dodać posiekanego drobno pomidora wraz z marchwią, dodać pół szklanki wody i dusić do miękkości warzyw, oraz do częściowego odparowania wody. Następnie dodać makrelę, ryż, przecier pomidorowy i przyprawy - do naszego smaku. Dusić wszystko około 10 minut mieszając , aby się nie przypaliło. Gotowe zostawić do ostygnięcia. Następnie można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do około 10 dni. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf