Składniki
- 1 makrela wędzona
- pół torebki ryżu
- 1 marchewka
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- mały koncentrat pomidorowy ok 200g
- cukier
- sól
- pieprz czarny mielony
- curry
- sos sojowy ciemny
- papryka słodka
- papryka ostra
- oliwa z oliwek
- 2 średnie pomidory
- woda
Przygotowanie
Ryż ugotować. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na cienkim tarle. Makrelę obrać ze skóry i ości, zblendować na drobną masę. Nie jest to konieczne - wystarczy ją rozdrobić w dłoniach, obierając , lub widelcem. Ja zblendowałam z uwagi na trzylatkę. Na trzech łyżkach oliwy podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodając papryki słodką i ostrą (do smaku, u mnie po pół łyżeczki). Mieszając dodać łyżkę sosu sojowego ciemnego. Znowu wymieszać i dodać posiekanego drobno pomidora wraz z marchwią, dodać pół szklanki wody i dusić do miękkości warzyw, oraz do częściowego odparowania wody. Następnie dodać makrelę, ryż, przecier pomidorowy i przyprawy - do naszego smaku. Dusić wszystko około 10 minut mieszając , aby się nie przypaliło. Gotowe zostawić do ostygnięcia. Następnie można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do około 10 dni. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zostaw ślad po sobie ...