czwartek, 19 maja 2016

Szarlotka królewska


Składniki

spód
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

masa jabłkowa
  • 1,5 kg jabłek ligol 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe


masa śmietanowa

  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru prawdziwego waniliowego z kardamonem Kamis
  • 2 śmietan - fixy
  • 500 ml śmietany 36%
  • pół tabliczki czekolady mlecznej Goplany

Przygotowanie

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, następnie żółtka.
Na koniec dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać/
 Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 30 minut.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć kilka minut. Jabłka puszczą sok, wtedy wsypać galaretki i dokładnie wymieszać masę do ich rozpuszczenia. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt i odstawić do ostudzenia. Kremówkę ubić z cukrami i śmietan-fixem. Rozprowadzić na wystudzonych już jabłkach. Wierzch posypać startą czekoladą i włożyć do lodówki , aby masy stężały.



2 komentarze:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf