środa, 11 września 2013

Udziec indyczy pieczony na warzywach

przed pieczeniem
i po ..
Obiad na "szybko" jednogarnkowy. Mięso krucze, bardzo soczyste
Mięso z indyka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B,
w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny.
W indyku znajdziemy też potas, cynk, magnez i żelazo.
Skład taki wpływa na rozładowanie napięcia nerwowego,
rozluźnia mięśnie i przeciwdziała zmęczeniu.
Tak więc smaczny obiad z kawałkiem indyczego mięsa,
doda nam energii do dalszego działania, oraz poprawi humor.

Składniki
  • udziec z indyka
  • 3 marchewki
  • jeden por
  • seler
  • 2 pietruszki (czyli można użyć po prostu włoszczyzny)
  • cebula
  • główka czosnku
  • pół papryki czerwonej
  • kilka małych ziemniaków
  • majeranek
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • vegeta
  • papryka ostra
  • sos sojowy
  • oliwa/smalec


Przygotowanie
Udziec indyka obmyć, do miski dać łyżkę oleju, przyprawy, obtoczyć mięso i włożyć do lodówki na parę godzin, aby się zamarynowało. Warzywa obrać opłukać. Paprykę w paski, marchew, pora, pietruszkę pokroić w plastry. Selera w pokroić w słupki, cebulę w piórka, Czosnek w cienkie plasterki. Ziemniaki pokroić na ćwiartki Na smalcu obsmażyć mięso,. Następnie doprawić warzywa i również obsmażyć. Piekarnik nastawić na 180 stopni, naczynie żaroodporne wyłożyć warzywami, na to położyć mięso, pokropić sosem sojowym i piec 1 do 1,5 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf