Magia Świąt ... to .. Czas nadziei, rodzinnych spotkań, białych marzeń...Czas okiennych wystaw, gdzie mróz jest malarzem...Gdzie przyjemny chłód, śnieg skrzypi pod butami...Wieczorem pod kocem, z ukochaną osobą...Przyozdobiony świerk, Domowa krzątanina, serca jedna migawka ...Na niebie pierwsza gwiazdka...
80 dag mieszanych owoców jagodowych czerwonych i czarnycg (jagody, maliny, jeżyny, poziomki, porzeczki)
25 dag (lub więcej) serka mascarpone
3 białka
cukier puder
Przygotowanie
Owoce opłukać, osuszyć i odszypułkować. Mascarpone ubić z cukrem na puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z serkiem. Można deser podać w pucharkach, lub miseczkach, przełożyć naprzemiennie warstwami serek/owoce. Jednak ja podałam serek na kruchej tarcie:)
Ciasto kruche do słodkiej tarty i tartaletek (na okrągłą formę do tart o średnicy 24 cm)
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1 małe jajko
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło - dokładnie posiekać nożem na "kaszę". Dodać całe jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Przygotować folię aluminiową i suchy groch lub kaszę do pieczenia "na ślepo". Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem. Wstawić do piekarnika na 15 minut (w przypadku dużych tart). Po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec około 5-10 minut, aby środek lekko zrumienił się. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy.
Bardzo ciekawe, takie fresh
OdpowiedzUsuńWygląda prześlicznie, ale jednak nie dla mnie. Nie lubię serka mascarpone. Ale zaproponuję mamie. ;)
OdpowiedzUsuńWitaj urocza Żurawinko :) Zaproponuj, może zasmakuje, a może sama Mamie zrób :)
Usuń