wtorek, 4 lutego 2014

Purée z selera ze szpinakiem

Składniki

  • świeża bazylia
  • świeży szpinak
  • biały pieprz
  • seler (400g)
  • ziemniaki (jeden średni, lub dwa małe)
  • masło
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie

W rondlu rozpuścić dwie łyżki masła, i dodać łyżeczkę oliwy. Warzywa obrać, pokroić w większą kostkę, wrzucić do garnka (powinno być więcej selera). Dusić do miękkości i mieszać, żeby się nie przypaliło. Doprawić solą i białym pieprzem. Dodać kilka listków bazylii i szpinaku. Gdy seler i ziemniak zrobią się szkliste, zalać wodą do poziomu warzyw i gotować do miękkości - około 25 minut. Woda trochę odparuje, zestawić z ognia, zblendować na gładką masę i ponownie do smaku doprawić solą i białym pieprzem.

1 komentarz:

Zostaw ślad po sobie ...

Przyciski Listonic

- See more at: http://darmowedodatkinablogi.blogspot.com/2013/09/bujajaca-sie-latarenka.html#sthash.RbAo3ms7.dpuf